Teit Sort Uldum

Psykoterapeut og stresscoach

Udgivet den 09. november 2021 kl. 16:56 i kategorien Om LGBT+

Bi- eller panseksuel?

Jeg bliver ind imellem spurgt om, hvorfor vi dog skal have så mange bogstaver…? Altså i LGBTQIA. Eller “er det nu nødvendigt, at dele mennesker op i så mange mange kategorier?”

Mit svar er, at så længe samfundet er så domineret af ubevidst heteronormativitet, er det relevant. Jeg kan drømme om, at det en dag ikke længere er noget mennesker interesserer sig for, om andre er hetero-, homo, bi- eller panseksuelle. Altså med mindre vi er på udkig efter en partner, hvor det spørgsmål kan være relevant.

Men der er vi ikke endnu. Langt fra! I hvert fald i de fleste miljøer. Dog er der ingen tvivl om, at de helt unge er meget mindre optaget af at kategorisere andre, end os der er 30-40+. Den primære årsag til at unge er mindre tilbøjelige til at ville definere andre, er at de ikke har travlt med at definere sig selv. En definition er jo langt hen af vejen en begrænsning og nyere undersøgelser blandt unge tyder på at meget færre har lyst til at definere sig som andet end heteroseksuelle.

For nogle år siden hørte jeg om en engelsk undersøgelse, som peger på at op til 30-40 % af de unge adspurgte ikke ønsker at tilhøre en bestemt kategori, ej heller heteroseksualitet. Men indtil vi som samfund ophører med at gå ud fra at alle er som flertallet, så er der behov for at kunne definere sig som tilhørende en bestemt kategori.

Alternativet vil ellers let være, at mennesker kan føle, at de ikke bliver set eller forstået som dem de er. Eller vi er. At blive set af andre mennesker er en helt afgørende psykologisk faktor. Faktisk tænker jeg, at det er en af de helt afgørende motivationsfaktorer for at finde en partner. At vi ubevidst håber på at finde sammen med et menneske som forstår os, elsker og anerkender os som vi er.

I min praksis som psykoterapeut har jeg igennem årerne mødt mange typer af mennesker, her iblandt en del LGBT+ personer. For nogen er det svært at acceptere sig selv – men for de fleste går bekymringen ud på, hvordan deres nære omgivelser reagerer.

At blive set og respekteret som det menneske vi er, kan være afgørende for vores mod til at stå ved hvem vi – ikke mindst på det seksuelle område.

Hvis du er udfordret, i forhold til at stå ved dig selv, eller har andre problematikker som vil være godt at sparre, med en der kender miljøet, om, er du velkommen til at ringe til mig eller booke en opringning via nedenstående link.

Vil du læse mere om Om LGBT+ så klik her og meld dig til. Så får du en besked når der er nyt i bloggen.